niedziela, 19 lipca 2015

Sushi

Już dzisiaj mija miesiąc od założenia bloga, jednak tabelki z moimi osiągnięciami wrzucę jutro, ponieważ dzisiaj byłam na małej wycieczce i zabrakło rano czasu na dokonanie pomiarów.

________________________________________________________________
Dziś na kolację małe wariactwo pt. sushi (własnej roboty).
Składniki:
250g ryżu jaśminowego
100g łososia (u mnie wędzonego)
jeden ogórek
4 płaty z liści alg
wasabi
+ mata bambusowa i folia spożywcza

Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go pod przykryciem ok. 10 minut. Wyjmujemy ryż do ostygnięcia (najlepiej rozłożyć go na talerz). Gdy ryż jest zimny, na matę bambusową rozkładamy folię, na to płat z alg, potem rozprowadzamy ryż (niezbyt grubą warstwę) i wzdłuż jednego końca nakładamy wasabi, układamy łososia i ogórka i za pomocą maty zawijamy zgrabne ruloniki. Następnie takie ruloniki kroimy na dowolną grubość mokrym i ostrym nożem.


0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Śmiało, skomentuj i daj znać co o tym sądzisz :)