niedziela, 28 sierpnia 2016

FIT nie znaczy drogo #3 Przekąski - domowa pizza

Cześć! Dzisiaj zdradzę Wam przepis na pyszną pizzę, która zawsze się udaje. W pierwszym poście z serii FIT nie znaczy drogo, napisałam, że gdy macie wielką ochotę na coś mniej zdrowego np. pizzę, to lepiej zrobić ją samemu. Będziemy wtedy wiedzieć dokładnie z jakich składników powstała i będzie nas ta przyjemność kosztowała o wiele mniej. Dlatego wychodzę łasuchom na przeciw i podaję przepis na pizzę doskonałą :D


Składniki: (na 2 duże pizze)
- drożdże świeże 50 g
- cukier 2 łyżki
- sól 0,5 łyżeczki
- ciepła woda 0,5 szklanki
- mleko 0,5 szklanki
- mąka (około 500 g)
- olej 1 łyżka
- żółty ser ok. 300 g ztarkowany 
- ketchup
- przyprawy: bazylia, oregano, czosnek granulowany

Dodatki - dowolne, ale podam kilka propozycji :)
- ser mozzarella + pomidor + świeża bazylia
- papryka + kukurydza
- kurczak + pieczarki
- szynka + kukurydza + ananas

Wykonanie:
1. Ciasto:
   - drożdże kruszymy do miski i posypujemy cukrem
   - mieszamy i czekamy, aż drożdże się "rozpuszczą"
   - dodajemy ciepłe mleko, wodę i sól
   - mieszamy łyżką i stopniowo dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie gęste
   - gdy ciasto będzie już zbyt gęste do mieszania łyżką dosypujemy jeszcze trochę mąki i przystępujemy do jego wyrabiania
   - oprószamy ręce mąką i ugniatamy ciasto, dosypujemy mąki jeżeli lepi nam się do palców
   - dodajemy olej i dalej wyrabiamy do uzyskania elastycznego i nieklejącego ciasta
   - odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia 
2. Sos:
   - ketchup przekładamy do miseczki
   - dodajemy przyprawy i dolewamy trochę wody, aby sos był bardziej płynny, odstawiamy
3. Dodatki:
   - przygotowujemy składniki, które chcemy położyć na naszą pizzę, w moim ulubionym wariancie będzie to mozzarella z pomidorem i bazylią
   - mozzarellę i pomidora kroimy w plastry, świeże listki bazylii zrywamy dopiero tuż przed jej dodaniem na pizzę
4. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość przystępujemy do robienia placków. Dzielimy ciasto na pół i na oprószonym mąką stole albo na silikonowej stolnicy (moja ulubiona metoda) kształtujemy placki i rozciągamy ciasto.
Placki przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy sosem pomidorowym. 
Następnie nakładamy ser i dodatki. W mojej wersji dodaję tylko mozzarellę, pomidora i bazylię później, ponieważ pomidor ma w sobie dużo wody, a bazylia może zrobić się gorzka.
Przygotowane pizze pieczemy około 15-25 minut (w zależności od piekarnika i waszych preferencji co do chrupkości spodu ciasta) w 180-200°C.
W wersji włoskiej pomidory i bazylię dodajemy, gdy oba sery już się rozpuszczą i pieczemy jeszcze 5-10 minut.


Smacznego!

Wartości odżywcze dla jednego kawałka pizzy z mozzarellą (gdy pizzę dzielimy na 8 części):
kcal 200
białko 10 g
tłuszcz 6 g
węglowodany 25 g

A Wy? Jaką pizzę lubicie najbardziej? Dajcie znać w komentarzach ;)

Pozdrawiam, Iza :)


P.S. Zajrzyjcie na nową podstronkę "Kalkulator", na której możecie obliczyć swoje zapotrzebowanie na kalorie oraz makroskładniki, w zależności od ilości treningów i celu jaki chcecie osiągnąć.klik




7 komentarzy:

  1. Domowa pizza gości u mnie bardzo często ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie moja dieta i wyznaczone konkretnie w czasie cele to też pewnie bym ją bardzo często jadła :)

      Usuń
  2. No patrz, a ja ostatnio postanowiłam właśnie zrobić taką domową pizzę. Przepis jak znalazł! :D Najbardziej lubię taką zwyczajną pizzę z pieczarkami i sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania pizzy z tego przepisu i życzę smacznego :D

      Usuń
  3. Wygląda cudownie :) super!! Bardzo się cieszę że trafiłam na ten blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również się cieszę, że do mnie zawitałaś, zapraszam częściej ;)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie. Powoli wchodzę w ten świat. Zaczęłam od wypiekania chlebów, teraz czas na pizzę!

    OdpowiedzUsuń

Śmiało, skomentuj i daj znać co o tym sądzisz :)