W zeszłym tygodniu miałam wielką ochotę na mięso, każde i pod każdą postacią. Wymyśliłam sobie, że spróbuję zrobić zdrowszą wersję burgerów i wyszło przepysznie. Mięso usmażyłam na grillu elektrycznym, a bułeczki upiekłam sama. Mniam!
Do wykonania takich pyszności potrzebujemy:
Na bułeczki 2 sztuki:
(oczywiście możecie też użyć zwykłych bułek ze sklepu)
- twaróg chudy: 100g
- ziarna słonecznika: 1/4 szklanki
- pestki dyni: garść
- siemię lniane: 2/5 szklanki
- otręby gryczane: 2/5 szklanki
- jajko: 1 sztuka
Przepis na ich wykonanie znajdziecie tutaj: KLIK
Na kotlety 2 sztuki:
- 200-250g mięsa mielonego (weźcie takie, które lubicie)
- przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, suszona cebulka, pieprz czarny, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, odrobinka soli (oczywiście możecie użyć swoich ulubionych przypraw)
- 1 jajko
- łyżeczka bułki tartej
Dodatkowo:
- sos pomidorowy lub keczup
- sałata
- ulubione warzywa, u mnie akurat pomidor
Bułeczki przygotowujemy wg przepisu.
Mięso przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą wymieszaną z łyżką wody. Mieszamy ręką i formujemy 2 w miarę płaskie kotleciki.
Ja swoje kotlety robiłam na grillu elektrycznym i tą metodę polecam, jeżeli jednak nie masz grilla, możesz usmażyć mięso na patelni, na małym ogniu, z niewielką ilością oleju (najlepiej kokosowego).
Kroimy bułeczki na pół, smarujemy sosem i kładziemy sałatę. Na to kładziemy kotlecika, ulubione warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki.
Zajadamy się ze smakiem :D
Smacznego!
Lubicie zmieniać tradycyjne przepisy na bardziej fit?
Pozdrawiam, Iza :)
Średnio lubię tego typu bułki, ale chętnie zjadłabym z dobrej jakości grahamką :)
OdpowiedzUsuńZ grahamką też będzie zdrowiej niż tradycyjne burgery :)
UsuńProszę tutaj są te spodnie: http://www.biedronka.pl/pl/press,id,341,title,Dobry-warsztat-to-podstawa
UsuńDziękuję, nie wpadłam na to, że oferta sportowa może być w gazetce Dobry warsztat :D
UsuńNa szczęście w swoim mieście mam tak dobrą knajpę ze zdrowymi burgerami, pełnymi tego wszystkiego, co lubię najbardziej, że nie muszę się przejmować zamienianiem ich na jeszcze bardziej fit. Nie wiem, jak ludzie znajdują na to wszystko czas. ;)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiej knajpki :) A jak tam cenowo? Kosmos czy przyzwoicie?
UsuńWielki burger po 15 złotych na przykład, a taki podstawowy cheeseburger po dyszce ;) Jak dla mnie - cenowo świetnie. Zresztą w Poznaniu nie mam, co narzekać na ceny ;)
UsuńTo nie jest tak źle, raz na jakiś czas fajnie gdzieś wyjść :)
UsuńWygląda pysznie! :D też w zeszłym tygodniu miałam straszną ochotę na mięso, wczoraj skusiłam się na pysznego steka ;-)
OdpowiedzUsuńSteki też uwielbiam, ale sama nie umiem ich dobrze wysmażyć, więc zawsze robi to mój chłopak :D
UsuńWyglądają cudnie i dziwię się ludziom, którzy przepłacają w barach/restauracjach. Jak widać po zdjęciu, równie pyszne i zdrowe jedzenie można przygotować w domu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, chociaż raz na jakiś czas można sobie pozwolić na jedzenie na mieście, ale najlepiej w jakiejś porządnej restauracji albo knajpie, a nie np. KFC albo McDonaldach.
UsuńI wbrew pozorom przygotowanie tego jedzonka nie zajęło mi dużo czasu :D
Same pyszności :) Ja niedawno byłam w lokalu serwującym takie burgery z prawdziwego zdarzenia, ale skusiłam się na opcję wegetariańską - jakoś tak nie ufam mięsu, którego sama nie przyrządzę, chociaż chyba następnym razem się skuszę, bo lokal jest naprawdę porządny. Za to takich domowych burgerów nigdy nie robiłam, więc może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, bo są pyszne i bardzo sycące :D
UsuńA jak wygląda taka wegetariańska wersja burgera? Co jest zamiast mięsa, tofu?
Fajna propozycja :) :) :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńPropozycja super i uwielbiam burgery :D
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam :D
Usuńmm super pomysł :) wygląda apetycznie bardzo :)
OdpowiedzUsuń