Smakują jak porządne bułki z ziarnami, ja w ogóle nie wyczuwam posmaku twarogu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
Składniki:
- twaróg chudy: 200-250g (według mnie najlepszy jest klinek z Tesco, zdjęcie znajduje się na końcu wpisu)
- ziarna słonecznika: pół szklanki
- pestki dyni: solidna garść
- siemię lniane: pół szklanki
- otręby gryczane: pół szklanki
- jajko: 1 sztuka
Wykonanie:
Wkładamy wszystkie składniki do miski i mieszamy ręką, aż będzie można uformować ładne, kształtne bułeczki (ja robię 4 takie większe i spłaszczam je na około 1-2cm). Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200°C przez 20-30 minut.
Jedna bułka waży około 140g |
W 100g takich bułeczek jest około:
kcal: 272
białka: 21g
węglowodanów: 13g
tłuszczy: 16g (tych dobrych)
Dla porównania, w zwykłej bułce kajzerce (100g) jest:
kcal: 296
białka: 8,4g
węglowodanów: 58,6g !
tłuszczy: 3,6g
Twaróg z Tesco, jak dla mnie idealny, gdyż nie ma kwaśnego posmaku i nie pływa w takiej mętnej wodzie, jak niektóre, nawet firmowe twarogi.
Lubicie przepisy bez dodatku mąki? Bo ja bardzo :D
Pozdrawiam, Iza :)
Wyglądają świetnie! Koniecznie będę musiała je spróbować, tym bardziej, że ostatnio też zmieniłam trochę nawyki żywieniowe :D
OdpowiedzUsuńZachęcam, tym bardziej, że robi się je w 5 minutek :D
Usuńoj przydałyby się na jutrzejsze śniadanko takie bułeczki
OdpowiedzUsuńwww.puffa.pl
Zawsze można upiec je wieczorem i rano świeże, pyszne bułeczki będą jak znalazł :D
UsuńJa tak robię prawie codziennie :)
Przepis wydaje się nawet prosty :) Bułeczki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo prosty i bardzo szybko się je przygotowuje ;)
UsuńMuszę, koniecznie muszę je wykonać. A połączenie ich z jajkiem to taki set idealny! :D
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pichceniu i smacznego :D
UsuńNie wiedziałam, że domowe pieczywo może być tak proste w wykonaniu :) Być może kiedyś spróbuję takie bułki upiec :) Tym bardziej, że jestem fanką kajzerek i ubolewam nad tym, że ich makro wyglądają tak, a nie inaczej :c
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam tradycyjne bułeczki, ale jak zobaczyłam ile mają węgli to się przeraziłam i dlatego postanowiłam poszukać alternatywy :)
UsuńNie jadłam takich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj, są proste w wykonaniu, na prawdę pyszne i dodatkowo zdrowe na maxa :D
UsuńWow! Wydawałoby się, że bez maki sie nie da, a jednak :)
OdpowiedzUsuńTeż się bardzo zdziwiłam jak pierwszy raz przeczytałam ten przepis, ale spróbowałam i wyszło pysznie :D
UsuńW sumie od jakiegoś czasu nie jadam pieczywa, chyba że sama zrobiłam chleb właśnie z samych ziaren i płatków owsianych :D na takie bułeczki też mogłabym się skusić :D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :D
Usuń